Bio-GAK pilot voor de verwijdering van medicijnresten en fosfaat uit gezuiverd afvalwater

Bio-GAK pilot voor de verwijdering van medicijnresten en fosfaat uit gezuiverd afvalwater

Bij de Puurwaterfabriek in Emmen is een veelbelovende pilot (Bio-GAK) uitgevoerd met als doel om medicijnresten en fosfaat te verwijderen uit gezuiverd afvalwater middels beluchte actief kool korrels.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het Bio-GAK pilot onderzoek is geïnitieerd door Brightwork en wordt mede uitgevoerd door NieuWater, RWB en waterschap Vechtstromen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit rwzi-afvalwater van STOWA en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De zuiveringstechniek die toegepast wordt bij Bio-GAK maakt, net als de BODAC-techniek die ook in de Puurwaterfabriek toegepast wordt, gebruik van actieve koolkorrels die belucht worden. Bacteriën zorgen in dit systeem, zo is eerder ontdekt, voor de afbraak van medicijnresten. Daarmee voorkom je dat de medicijnresten in het oppervlaktewater terecht komen.
Bij de Bio-GAK techniek wordt gewerkt met een continu filter. Dit betekent dat het filter tijdens het zuiveringsproces doorlopend schoongespoeld wordt. De techniek zorgt er tevens voor dat fosfaat uit het gezuiverde afvalwater verwijderd wordt.

Uit de resultaten is gebleken dat de werking van de pilot in lijn is met de verwachtingen. De medicijnresten worden verwijderd met een rendement van 85% en het ziet er naar uit dat ook het fosfaat vergaand wordt verwijdert.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top